szechenyi 2020 pályázat

BARNAG ÉS KÖRNYÉKE

Barnag története

Barnag

Barnag területe a 11. századtól lakott hely, a 13. századtól a közeli Nagyvázsonyi vár, majd a Zichy család birtoka lett.
A török hódoltság alatt Barnag lakossága is megfogyatkozott, ezért a Zichy-család 1714-ben dél-németországi telepeseket telepített le a faluban, körülbelül velük egy időben magyar telepesek is érkeztek (valószínűleg az Alföldről). Ettől kezdve az etnikailag, nyelvileg és felekezeti szempontból megosztott lakosok a mai Barnag területén két különálló településen éltek egészen a 20. század közepéig: a református magyarok Magyarbarnagon, a katolikus németek Németbarnagon. Ezért van ma is két templom és temető is a faluban.

A barnagi kálvária

Kevesen tudják az idelátogatók közül, hogy Barnagon található Veszprém megye egyik legkorábban épült kálváriája, amelynek formája számos archaikus vonást őriz. Az 1798-ra elkészült kápolnasor összeköttetést teremt a falu katolikus temploma és a katolikus temető között. A kálvária – egyedülálló módon – hét stációból áll, bennük Szűz Mária hét fájdalmát jelenítették meg. A kálváriadomb tetején egyhajós, klasszicizáló kápolna épült. Az értékes műemlékegyüttes 2002 és 2012 között teljesen megújult, a stációkban Somogyi Győző festőművész képei mutatják be az eredeti ikonográfiát. Barnagon járva kihagyhatatlan élmény!

Barnag közelében

A falutól jól jelzett túraútvonalon, kb. 2 km-es sétával érhető el a Zádor-vár romja, festői környezetben: szőlőhegyek ölelésében és balatoni panorámával.
A 14. század végén épült vár, amely a Vezsenyi család első lakhelye volt, birtokviták miatt hamarosan lakatlanná vált, a család új rezidenciáját Nagyvázsonyban hozta létre. Mivel jelentős csaták az elhagyott várat nem rombolták, a ma is álló falak a 14. századi építés jegyeit hordozzák magukon. A várban elhelyezett tájékoztató táblákról sokat meg lehet tudni a környék középkori történelméről.
Barnag és környéke alma
Barnag és környéke bor
Barnag és környéke sajt

Hasznos linkek

​Barnagtól 14 km-re található Kapolcs, a Művészetek Völgyének központi települése. A falu és környéke nem csak Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljának napjai alatt kínál látnivalókat az odalátogatóknak. 

​Barnagtól 16 km-re található Tihany, a tihanyi dombokon termő levendularengeteggel, nyár elején levendulafesztivállal, méltán világhírű bencés apátságával, remek koncertekkel. 

Barnagtól 5 km-re, a Balaton-felvidék lankái között található Nagyvázsony község, amelynek legfontosabb nevezetessége a XV. századi vár, s annak a könyék fölé magasodó  lakótornya. Az egykori mezőváros számos műemléke a vár leghíresebb uráról, Kinizsi Pálról mesél: www.nagyvazsony.huwww.kinizsivar.hu

Barnagtól 28 km-re a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Káli-medence különleges természeti élményeket kínál. Ezek közül kiemelkedik a Salföldi Természetvédelmi Major, ahol őshonos állatfajokkal (mangalica, szürkemarha, rackajuh) és gyógynövényekkel lehet ismerkedni. 

Barnagtól mintegy 30 km-re kezdődik a Balaton-felvidék vulkáni tanúhegyeinek lánca. A különleges alakú és hangulatú tanúhegyek: a Hegyestű, Hegyesd, Haláp, a Csobánc, a Tóti-hegy, a Gulács, Badacsony, Szigliget és a Szent György-hegy ősi várakkal és páratlan balatoni panorámával hálálják meg a túrázók fáradságát. 

www.badacsony.huwww.bfnp.hu

Kapcsolat

8291 Barnag Fő utca 19.
+36 30 487 68 69
Image