ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica ars poetica

BARNAG TELEPÜLÉS:

Barnag területe a XI. századtól lakott hely, előbb a királyné szakácsai éltek itt, majd a XIII. századtól a közeli Vázsonykő (Nagyvázsony) vár urainak birtoka lett. 1649-ben a királyra visszaszállt birtokot az uralkodó a Zichyeknek adományozta, akik a területet az államosításig szinte megszakítás nélkül birtokolták.
A török hódoltság alatt Barnag lakossága is megfogyatkozott. Ezért a Zichy-család már a XVIII. század elején német földművesek letelepítésére tett kísérletet. Barnagi birtokukra 1714-ben érkeztek először Dél-Németországból telepesek, 1726 óta folyamatosan voltak német lakói a falunak. Számuk pár évtized alatt jelentősen növekedett: 1757-ben már 302 német és 102 magyar lakosa volt a településnek. Az etnikailag, nyelvileg és felekezeti szempontból megosztott lakosok a mai Barnag területén két különálló településen éltek egészen 1947-ig: a református magyarok Magyarbarnagon, a katolikus németek Németbarnagon.  A XIX. sz. közepétől a lakosság egyre fogyatkozott, ma alig százan élnek az egyesített faluban.

A barnagi kálvária:
Kevesen tudják az idelátogatók közül, hogy Barnagon található Veszprém megye egyik legkorábban épült kálváriája, amelynek formája számos archaikus vonást őriz.
Az 1750-es években készülhetett el a ma is látható keresztút elődje, a Krisztust és a két latort ábrázoló háromkeresztes kálvária. A keresztút bővítésére a XVIII. század végén került sor. 1795-ben a barnagi hívek az egyházmegyétől kértek engedélyt, hogy hét stációt és egy kápolnát építhessenek falujuk határában. Az 1798-ra elkészült kápolnasor összeköttetést teremtett a falu temploma és a kálváriadomb, valamint a kálváriahegy lábánál kialakított új temető között.
A kálvária korabeli állapotát az 1824. évi egyházlátogatásból ismerjük. A keresztút állomásai kőből épült kápolnák voltak, amelyekbe közel életnagyságú festett szobrokat helyeztek, ezek jelenítették meg a szenvedéstörténet egyes állomásait. A keresztút indítókápolnájában a Fájdalmas Anya szobra állt, az ezt követő hét stációban a Szűzanya hét fájdalmát jelenítették meg. A kálváriadomb tetejére egyhajós, klasszicizáló kápolnát építettek, amely befogadta az ekkor már korhadó kereszteket és a szentsírt.
A XIX. sz. közepén a hívek a tönkrement szobrokat eltávolították, a stációk falára a szoborjelenetek megfelelőit festették. Súlyosan megrongálódtak a keresztút állomásai az 1839. évi nagy tűzvész alkalmával, amikor teljesen leégett a falu temploma és több lakóháza is. A tűz martalékává lett házakat és az új, megnagyobbított templomot 1844-re újjáépítették, de a kálvária stációi hosszú időre elhanyagolt állapotba kerültek. A stációk állapotának romlását ezután már csak lassítani tudták. A tönkrement falfestmények helyére festett bádogképeket erősítettek, 1941-ben a kálváriát záró kápolnát újították fel.
Az értékes műemlékegyüttes teljes felújítására a Barnagi Német Kisebbségi Önkormányzat vállalkozott 2003-ban. 2008-ig elkészült a hét romos stáció és az indítókápolna felújítása. A kálvária régi szépségét 2009-ben Somogyi Győző festőművész képeinek elhelyezésével nyerte el.
A barnagi kálvária különlegessége abban rejlik, hogy az egyház által kanonizált 14 helyett csak hét stációból áll, amelynek jelenetei a Fájdalmas Anya hét fájdalmát ábrázolják, vagyis a keresztútig tartó történetet Mária szemszögéből mutatják be. Mária hét fájdalmát az evangéliumi történetekből (4) és a katolikus hagyományokból (3) merítették, ezt felidéző kálváriákat pedig nemcsak német nyelvterületen, hanem magyarországi német falvakban is állítottak, vagyis a mintát a német telepesek az óhazából hozhatták magukkal.

BARNAG TOVÁBBI LÁTNIVALÓI:

Református templom, Katolikus templom (1844), Szent Flórián-kápolna (1803), útszéli keresztek.

Barnagtól 5 km-re, a Balaton-felvidék lankái között található Nagyvázsony község, amelynek legfontosabb nevezetessége a XV. századi vár, s annak a könyék fölé magasodó lakótornya. Az egykori mezőváros számos emléke a vár leghíresebb uráról, Kinizsi Pálról mesél.
www.nagyvazsony.hu, www.kinizsivar.hu

Barnagtól 14 km-re található Kapolcs, a Művészetek Völgyének központi települése. A falu és környéke nem csak Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljának napjai alatt kínál látnivalókat az odalátogatóknak.
www.kapolcs.hu, www.muveszetekvolgye.hu

Barnagtól 15 km-re található Balatonfüred, az északi Balaton-part egyik legszebb gyöngyszeme. A kisváros egész évben gazdag kulturális programmal várja a látogatókat, augusztusban hetekig tartó borrendezvény csábítja a borisszákat. 
www.balatonfured.hu

Barnagtól 16 km-re található Tihany, a tihanyi dombokon termő levendularengeteggel, nyár elején levendulafesztivállal, méltán világhírű bencés apátságával.
www.tihany.hu, www.tihany.osb.hu

Barnagtól 20 km-re található Veszprém, megyei és érseki székhely, a „királynék városa” számos műemlékével, barokk épületegyüttesivel, egyedülálló művészeti gyűjteményeivel (Dubniczay-palota, Tegularium), művészeti programjaival, gazdag állatkertjével.
www.veszprem.hu, www.veszpremzoo.hu

Barnagtól 28 km-re a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező Káli-medence különleges természeti élményeket kínál. Ezek közül kiemelkedik a Salföldi Természetvédelmi Major, ahol őshonos állatfajokkal (mangalica, szürkemarha, rackajuh), gyógynövényekkel, mezőgazdasági eszközökkel, kocsikkal és főként lovakkal lehet ismerkedni.
http://www.kali.hu/salfoldmajor/, www.bfnp.hu

Barnagtól mintegy 30 km-re kezdődik a Balaton-felvidék vulkáni tanúhegyeinek lánca. A sajátos alakú tanúhegyek (Badacsony, Gulács, Csobánc, Szent György-hegy, Tóti-hegy) „fentről” gyönyörű panorámával hálálják meg a túrázók fáradságát.
www.badacsony.hu, www.bfnp.hu

Barnagtól 30 km-re, a Balaton-felvidék közepén, a Balaton-felvidék tanúhegyeinek lábánál található Tapolca. A romantikus, vízben bővelkedő kisváros legfőbb látványossága a Malomtó, a kristálytiszta levegőjű Tavasbarlangot csónakkal lehet bejárni.
www.tapolca.hu

A barnagi kálvária

Barnagon található Veszprém megye egyik legkorábban épült kálváriája, amelynek formája számos archaikus vonást őriz.

Jézus a kereszten - a barnagi kálvária stációján.

A kálvária régi szépségét 2009-ben Somogyi Győző festőművész képeinek elhelyezésével nyerte el.

A vöröstói kálvária

A nyolcszögletes alaprajzú - a község templomával egyidős kálvária páratlan értékeket közvetítő Balaton-felvidéki nevezetesség.

Tavaszi hérics

Márciusban-áprilisban virágzik a kökörcsinekkel. Szívre nagyon erős hatású, erősebb főzete szívbénulást okozhat.

Fekete kökörcsin

Mérgező növény, de gyógyhatású anyagokat is tartalmaz. Gyógyítottak vele juhhimlőt, de alkalmazták festésre is.

Bazaltsípok - A legismertebbek a balaton-felvidéki bazalthegyeink.

A Badacsony, a Csobánc, a Hegyestű, a Gulács, a Tátika, a Haláp, a Szigliget - mind elérhető távolságra vendégszállásunktól.

balaton-felvidéki dombok

A Pécselyi-medence Öreg-hegyéről valók felkínált boraink. A területen különleges domborzati formák is előfordulnak, például különböző szurdokok, kúpkarsztok, kősáncok...